Problémás napok havonta, és egy fitness edző megoldása

Van egy barátnőm, aki fitness edző. Igazából sokféle edzést tart, személyre szabott terveket készít, vegyesen saját testsúllyal vagy súlyzókkal, konditeremben, de emellett tart fitness és aerobik órákat is, amelyek inkább a súlycsökkentést vagy zsírégetést célozzák meg. Nekem a női edzők és sportolónők valahogy mindig keménynek tűnnek, erősnek, akiket semmi nem állíthat meg, határozottak, tesznek a céljaikért is el is érik őket.

De nyilván nekik is megvan a másik oldaluk, amikor a hétköznapi dolgaikat csinálják, barátjuk van, esznek, alszanak, chatelnek a facebookon, pletykálnak a barátnőkkel, főznek, olvasnak vagy épp megijednek egy póktól, és visítva kérnek segítséget, hogy valaki most azonnal vigye ki az előszobából azt a fekete szörnyeteget. Szóval ők is emberek, mint mindannyian, csak sokszor hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Aki mellettük, velük, vagy a közelükben él, az látja ezt igazán. A barátnőm rengeteget edz, nagyon sok embernek segít, akár egyéni tanácsokkal is. Heti legalább 5 napon dolgozik. Körülbelül 10 éve ismerem, de még sosem jutott eszembe a kérdés, amit valamelyik nap feltettem neki.

A kérdés kicsit indiszkrét, de bizonyára másoknak is megfordult már a fejében, talán korábban, mint nekem. Nagyon sok lány küzd menstruációs görcsökkel, van, aki csak első nap szenved tőle, van, akinek 2-3 napig is eltart az erőteljes görcsölés, és persze akad, aki szinte meg sem érzi. Ez egyénenként változó. De egészen eddig nekem eszembe sem jutott, hogy talán neki is lehetnek ilyen problémái. Hiszen attól, hogy erősnek látom, még ő is nő, és visel minden terhet és örömet, ami ezzel együtt jár. A válasza pont ezért lepett meg nagyon, ugyanis azt mondta, az első nap mindig szörnyen rossz. Itt jött a következő kérdés, hogy akkor mégis hogyan képes megtartani az edzéseket? Hiszen egy edző mindennapjaiba nem fér bele havi néhány nap szabadság, neki bizony mozognia kell, azokon a napokon is. Erre is kaptam választ.

drotaverinTöbbféle gyógyszert kipróbált már, de neki leginkább a drotaverin használt. Meg is mutatta, honnan lehet megrendelni. Mesélt még erről, hogy mennyire szenvedett ő is évekkel ezelőtt a menstruációs görcsöktől, ugyan nem az egész ciklusban, de az első nap nagyon nehéz volt neki mindig is. Igyekezett mindennel enyhíteni a fájdalmat, sokszor ki is vette azt a napot, de aztán a nőgyógyásza ajánlotta ezt a készítményt. Egyébként nem csak menstruációs problémák, erős görcsök kezelésére lehet használni. Ha valakinek simaizomgörcsei vannak, pl. gond van az epehólyagjával, epeköve van, húgyúti eredetű izomgörcsei, gyomorfekély vagy vastagbélgyulladás, vesemedence problémák és gyomorpanaszok, puffadás, vagy bizonyos fejfájások esetén is szedhető.

Szóval kiderült, hogy a drotaverin egy elég sokrétű gyógyszer, sok minden kezelhető vele, de azért leginkább tényleg az izomgörcsölés megszüntetését célozza. Amióta a barátnőm ezt szedi, neki megszűntek a menstruációs erőteljes görcsei első nap, így nyugodtan tud továbbra is edzéseket tartani és edzeni. Neki ez hozzá tartozik az életéhez. Persze azt is elmondta, hogy mielőtt gyermeket vállalna, mindenképpen megpróbálja abbahagyni a szedését, akkor is, ha csak alkalmi, de persze akkor már a fájdalom esélye is sokkal kisebb lesz. Ugyan állat és emberkísérleteket is csináltak azzal kapcsolatosan, hogy milyen hatással lehet a terhesség ideje alatt a magzatra a gyógyszer, és nem mutatott ki semmilyen káros hatást, azért azt mondják, fokozott óvatosság kell a szedése mellett, a barátnőm pedig semmiképpen nem akar kockáztatni. Örülök, hogy tanácsot kértem tőle, mert hasonló problémákkal én is szenvedek, ezért lehet, hogy majd egyszer kipróbálom az ő módszerét.

Mindenesetre annyival jobb helyzetben vagyok, hogy edzéseket legalább nem kell tartanom, így ha folyamatosan edzem is, nálam egy két nap kihagyás nem jelent gondot. Érdemes lenne egyszer ennek utánajárni, hogy az élsportolók és edzők körében hogyan zajlik le egy ciklus, mi az, ami a problémákkal küzdő nőknél bevált, és ki hogyan viseli a görcsöket, hiszen ez is egy olyan dolog, amiről kevesen beszélnek.