Napelem a háztetőn

Már írtam korábban egy bejegyzést arról, hogy a konditeremben talált rám a szerelem egy motoros srác képében. Mátéval azóta is nagyon jól megvagyunk, köszönjük szépen. Imádjuk egymást, és beigazolódni látszik az az előérzetem, hogy ez egy hosszú távú kapcsolat kettőnk között.

Azóta is együtt járunk le kondizni, és már látszik az alakomon, hogy megéri lent szenvedni, sokkal formásabb lettem, mióta rendszeresen edzek. Máté eddig is iszonyat jól nézett ki, szóval ő csak formában tartja magát. Motorozni is motorozunk sokat, már kaptam tőle egy saját sisakot ajándékba. Nagyon szép, piros-fekete.

Mint minden kapcsolatban, nálunk is eljött az ideje pár hete annak, hogy bemutassuk egymást a szüleinknek. Bevallom, én nagyon izgultam a találkozás előtt, pedig anno sose voltam berezelve ilyen alkalmakkor. Ebből is látszik, hogy Mátéval más a helyzet. Nagyon akartam, hogy a szülei megszeressenek. Szerencsére nagyon kedves anyukája és apukája van a kedvesemnek, hamar egy hullámhosszon voltunk.

Ebédre hívtak meg minket egy szombati napra. Mint már említettem, nagyon féltem, de jól sült el a dolog, a kölcsönös szimpátia kialakult. Persze a kötelező köröket lefutottuk, mint minid mindenki mindenhol ilyen esetben. Kezdődött a szinte vallatás szintű kérdések záporával (persze teljesen kedvesen), majd miután mindent tételesen és részletesen megválaszoltam, jöttek az általános csevegési témák az időjárásról, a munkámról, és a motorozásról. Persze én is kérdezgettem őket, például Máté gyerekkoráról (ez igazi jolly joker téma a szülőknél). Megtudtam minden aranyos és ciki sztorit a kicsi Mátéról és végignéztem az összes fényképet a pucér fürdőstől a gimis ballagásig. Nagyon jól éreztem magam náluk.

Aztán egy idő után már elmúlt a feszengés, és mindenféléről beszélgettünk. Ekkor jött szóba, hogy már jó ideje rágódnak azon, hogy napelemet kéne felszereltetni a házra, de egyelőre nagyon nem biztosak a dologban.

Kikérték az én véleményemet, és persze Mátéét is. Azt mesélték, hogy a lányuk, Máté nővére, Lilla, a múltkor, amikor itt volt, biztatta őket, hogy csináltassák meg, de még mindig nemigen biztosak benne.

Ennek a témának nagyon megörültem, de nem csak azért, mert szimpatikus, hogy egy ilyen környezetbarát megoldást szeretnének alkalmazni az áramellátás érdekében, hanem mert az én szüleim pont tavaly telepíttettek napelemeket a házra, ezért eléggé képben vagyok, hogy mi hogyan működik.

Rögtön el is meséltem Tündinek és Zolinak, hogy anyáék is felrakattak napelemeket tavaly a tetőre, és azóta is nagyon elégedettek vele. Ugyanakkor értem, hogy miért kezelik fenntartással a dolgot. Ezért meg is mutattam nekik azt a honlapot, amit anyáékkal közösen találtunk akkor, amikor még ők is vacilláltak, és végül ez az oldal győzte meg őket, hogy érdemes belevágni a dologba.

Ez az oldal a Pentele Solar Kft. honlapja, és zseniálisan leírja a tudnivalókat, egyszerűen és érthetően. Mindent megtudhatunk az 1 kw napelem árától kezdve a napelemes inverter működéséig.

Kiderül például, hogy ezek a napelemek nem összekeverendőek a napkollektorokkal, ugyan is teljesen más elv alapján működik a kettő. A napelem a fény energiáját alakítja elektromos árammá, a napkollektor viszont a Nap hőjét gyűjti össze és azt hasznosítja.

Azt is megtudhatjuk, hogy azért van szükség erre a bizonyos napelemes inverterre, mert a napelem egyenáramot csinál a fényenergiából, az elektromos készülékeink pedig váltóárammal működnek, tehát erre az átalakítóra szükség van, hogy egyenáramból váltóáramot csináljon.

Rengeteg fizikai összefüggést leírnak még a napelemek működésével kapcsolatban, amiket most nem részleteznék, akit érdekel, pár kattintás, és utána tud nézni.

Ezen felül segítséget kapunk ahhoz, hogy kiszámoljuk, a saját ingatlanunkon mennyi idő alatt térülne meg a beruházás. Ezt kiszámoltuk együtt Tündiékkel, és igen kedvező eredmény jött ki.

Mivel apáék is ezzel a céggel, a Pentele Solarral csináltatták a napelemek felszerelését, ezért minden tapasztalatot el tudtam nekik mesélni. Szerencsére csupa jó dolgot tudtam mondani egy nagyon korrekt és jó áron dolgozó cégről van szó.

Végül olyan jól sikerült a kis előadásom, hogy még mielőtt elmentünk volna, árajánlatot kértek a honlapon. Máté a napokban mesélte, hogy a szülei áradoztak neki arról, hogy milyen kedves és aranyos vagyok, és hogy hálásak nekem, hogy tudtam ebben a témában segíteni nekik. Azóta már meg is kapták az árajánlatot, beindult a folyamat, és valószínűleg egy vagy két héten belül elvégeznek náluk minden szükséges felmérést.

Nagyon örülök, hogy ilyen jól sült el az első találkozás, és alig várom a következőt.