Minden sport veszélyes lehet

Az emberek jól ismerik a „extrém sportok” kategóriáját: ez alatt általában a bungee jumpingra vagy ejtőernyőzésre gondolunk, és általában asszociáljuk őket azzal, hogy ezek azok, amik veszélyesek, amiknek nem örülünk, ha valamelyik ismerősünk űzi, és amit vagy ki akarunk próbálni, vagy nem, de semlegesek nem vagyunk. Én, mint fitness edző azonban úgy gondolom, hogy a veszélyességet pusztán ezekkel a sportokkal asszociálni nem helyes, mivel számtalan megszokott sport közben is láttam már az embereket balesetet szerezni, és utána, amikor fogpótlásra vártak, egyikük se mondta azt, hogy veszélytelen volt, amit csinált.

Mert bizony könnyen egy egyszerű mezei futballmérkőzés is történhetnek balesetek, ha nem figyel oda az ember: elég csak a csont- vagy fogtörésekre gondolni, amiket a profi játékosoknak kell elviselniük. Az én pályafutásomnak azonban az volt a legrosszabb pontja, amikor az én fitness edzésem alatt történt valakivel egy olyan baleset, aminek hála fogatlanul távozott el az időnk lejártával.

Bár egyáltalán nem szoktunk veszélyes mozdulatokat végezni, egy lánnyal mégis előfordult, hogy egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát, és eldőlt: ráadásul olyan előnytelenül, hogy pontosan egy másik, mozdulat közben lévő ember cipője találta el az elülső fogait, és mire a földön feküdt, már jól láthatóan hiányzott neki az egyik. Ő is érezte a fájdalmat, de amíg nem mondtuk neki, hogy mi történt, nem tudta, hogy ilyen komoly a helyzet: akkor aztán azonnal tükröt kért, és meglátva magát nagyon elszomorodott.

Ezt teljesen meg tudom érteni: senkit se érintene jól, hogyha a kinézetében ilyen nagy változás lépne fel, és a mai korban egyáltalán nem tekintik a szépség jelének, ha valaki ilyen jól láthatóan hiányos fogsorral rendelkezik. Fiatal, csinos lány révén talán még jobban meg is viselte a hiányzó fog, mint engem, főleg úgy, hogy szemmell láthatóan az összes többi foga is rendbe van tartva, és valószínűleg még sose volt vele problémája.

Természetesen azonnal haza is ment az edzésről, azonban én még előtte elkértem a telefonszámát, hogy biztos, ami biztos, tudjak beszélni vele arról, hogy hogy alakulnak a dolgok.

Este fel is hívtam, és gyorsan megbeszéltük, hogy a fájdalom elmúlt, viszont úgy döntött, hogy mindenképpen szeretne majd fogpótláshoz folyamodni. Természetesen megértettem a dolgot, és ígértem, hogy ha mást nem, tanácsokkal segíteni fogom: ismerek ugyanis egy nagyon jó magánrendelőt, hol minden probléma nélkül tudják vállalni a fogpótlás készítését, és tapasztalataim szerint nagyon jól fog azzal járni, ha megbízik bennük.

Jól tettem, hogy ezt mondtam, ugyanis mint kiderült, magától állami fogászatra ment volna, amit én senkinek se ajánlanék. Az, hogy bejelentkezés esetén is órákat kell sorba állni, nálam kiveti a biztosítékot, és utána még a kezelés minősége se olyan, mint a magánrendelőkben – így aztán én azt mondom, hogy olyan komoly munkát, mint a fogpótlás, mindenképpen olyan szakembernél csinálja, akit ő maga választ.

Különösen igaz ez akkor, ha például fog implantátummal akarja eltüntetni a hiányt, hisz ez egy olyan beavatkozás, ami akár 10-15 évre is szólhat, és nem akarhatja semmivel se elrontani. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a fogorvosunkkal együtt tudjunk dolgozni, és ne kívánjuk a hátunk közepére, amikor mondjuk ellenőrzésre jövünk (amit amúgy is meg kéne tenni félévente a fogunkkal). Ha ugyanis egy ilyen miatt kihagyjuk, akkor az a saját egészségünknek is rossz lehet.

Persze, ez egy olyan beavatkozás, amiért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de figyelembe véve, hogy mennyire tartós, mennyi időre szól, és hogy mennyivel szebb megoldást eredményez, mint a többi alternatíva, szerintem ezen senkinek se kell gondolkozni. Különösen nem egy szép lánynak, aki csak egy sajnálatos sportbaleset miatt szorul r a fogpótlásra, és valószínűleg az implantátumot is ugyanolyan jó minőségben fogja megőrizni, mint addigi fogait.

És mindez úgy történt, hogy nem is extrém sportot végeztünk. Jól jegyezzétek meg hát, hogy mindig vigyázzatok magatokra, és ha valamikor mégis bekövetkezik a baj, tudjátok, hol találtok jó fogorvosi rendelőt!